η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΙ;

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΙ;
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, που ξαναζούμε το ίδιο έργο, όχι βέβαια με την τωρινή ένταση.
Κι αυτό μάλλον θα ξαναγίνει, επειδή, πέρα από αφορισμούς και εν θερμώ κουβέντες και καταλογισμό ευθυνών, χρειάζεται να καθίσουμε κάτω, και να συζητήσουμε νηφάλια το θέμα, γιατί είναι θαύμα το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.
Πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται, αλλά πρέπει να πιάσουμε το θέμα από την αρχή, και κυρίως, να διερευνήσουμε, γιατί – ενώ υπήρχαν παρόμοιες θεομηνίες παλαιότερα - δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε κάποιες αιτίες, που βρίσκονται μέσα στις πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό που συνέβη.
Να αρχίσουμε από το «Καντηρίμι» (γεφυράκι), που όταν κατασκευάστηκε, οι καμάρες του σε ύψος ήταν σχεδόν οι διπλάσιες σε άνοιγμα, άρα δεχόντουσαν περισσότερο όγκο νερού. Το ανέβασμα της στάθμης του οδοστρώματος, μαζί με την πλακόστρωση, μείωσε αισθητά τις εξόδους προς στη θάλασσα.
Τα φράγματα που έχουν γίνει από πολύ παλιά στους χειμάρρους, αποσκοπούσαν στο να μειώνουν την ορμή του νερού, και να συγκρατούν κατά μεγάλο μέρος τον όγκο των αδρανών υλικών που κατέβαιναν.
Όμως με τον καιρό, τα φράγματα από την εσωτερική πλευρά με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και διελεύσεις των χειμάρρων, έπαψαν πια να έχουν την αποτελεσματικότητά τους, γιατί έχουν ως επί το πλείστον μπαζωθεί.
Επιβάλλεται λοιπόν πριν την έναρξη του χειμώνα να καθαρίζουμε και να ξεμπαζώνουμε τα φράγματα για να είναι λειτουργικά.
Αν δε γίνεται αυτό, τα φράγματα λειτουργούν με ανάποδο τρόπο, δηλαδή γίνονται καταστροφικά, μια και παίρνουν την εικόνα και τη χρήση του καταρράκτη, με το νερό να πέφτει από μεγάλο ύψος πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη και την ορμή του.
Αν χρειάζεται σε κάποιους επιλεγμένους κρίσιμους χείμαρρους, που αποτελούν και την κύρια αιτία δημιουργίας τέτοιων φαινομένων, να αυξήσουμε το ύψος τους να το κάνουμε. Αυτό το θέμα, το ξέρουν καλλίτερα οι τεχνικές υπηρεσίες.
Η εγκατάλειψη των καλλιεργειών εδώ και πάνω από 50 χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα να πέφτουν οι τοίχοι που συγκρατούσαν το χώμα, και το νερό πλέον, να μη βρίσκει αντίσταση στην κάθοδό του προς τη θάλασσα.
Πάνω σε αυτό να προσθέσουμε, ότι τα χόρτα και όλα όσα έσπερναν παλαιότερα έπαιζαν το δικό τους ρόλο στη συγκράτηση του χώματος.
Η εναπόθεση αδρανών υλικών σε ρέματα, και η κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων για ζώα μέσα στις κοίτες των χειμάρρων, παίζουν και αυτά το ρόλο τους για τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα.
Ένα άλλο που παρατηρήσαμε στην αρχή της θεομηνίας, ήταν ότι κάποιοι κάδοι και ορισμένα επιπλέοντα αντικείμενα, τα οποία με το νερό οδηγήθηκαν στις καμάρες στο γεφυράκι, σφηνώθηκαν στις εισόδους, και το νερό δεν είχε διέξοδο, συν τα μπάζα που έφερνε, και αναγκάστηκε να ξεθυμάνει δεξιά αριστερά, παρασέρνοντας ότι έβρισκε στο πέρασμά του, και ανεβάζοντας τη στάθμη, που μπήκε στα μαγαζιά και στα σπίτια.
Απαριθμήσαμε πιστεύω, τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες, αλλά σε γενικές γραμμές, σε αυτά πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας.
Κανένας δεν είναι ειδικός για να προτείνει λύσεις, (ακούμε διάφορες) αν δεν έχει τις γνώσεις.
Εναπόκειται λοιπόν στις τεχνικές υπηρεσίες, να το μελετήσουν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να προτείνουν λύσεις.
Καλά είναι τα λόγια παρηγοριάς που ακούμε για τα δεινά που έχουμε υποστεί, αλλά θέλουμε αποφάσεις, και αποφάσεις άμεσες που να λύσουν το πρόβλημα.
Διαφορετικά, θα είμαστε πάλι άξιοι να υποστούμε ακόμα μια τέτοια περιπέτεια, γιατί δεν καθίσαμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σ’ αυτό το φλέγον θέμα.
Τότε οι ευθύνες φοβούμαστε θα είναι πολύ βαριές.
Κρητικός Σαράντης

15.11.2017. 04:11

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map