η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΚΑΝΤΙΡΙΜΙ - ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ

Μετά τη Θεομηνία, και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημύρες, η Σύμη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, και να ξαναβρεί τους παλιούς ρυθμούς και την εικόνα της.
Ανάμεσα στα κτίσματα που υπέστησαν ζημιές, είναι και το Καντιρίμι (γεφυράκι), για το οποίο από παλιά έχουμε γράψει άρθρα, για τον τρόπο που ανακαινίστηκε, (έγινε επέμβαση) αλλά και για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.
Έχουμε μια σχετική ηλικία, για να θυμόμαστε πώς ήταν παλαιότερα. Πέραν από το ύψος που πήρε, (καλώς το πήρε), η πλακόστρωση στο οδόστρωμά του, δεν είναι αυτή που αρμόζει για το πιο κομβικό σημείο του Γιαλού.
Οι πλάκες στο δάπεδο, πέραν από την τραχιά επιφάνεια που έχουν οι μικρότερες, δεν είχαν αρμολόγισμα – φωνάξαμε και γι’ αυτό και εισακουστήκαμε και έγινε επέμβαση αργότερα – με αποτέλεσμα να φυτρώνουν χόρτα μεταξύ τους, και πολλοί να σκοντάφτουν στο διάβα τους.
Αλλά και στους πλαϊνούς τοίχους, πρέπει να γίνει και εδώ αρμολόγισμα για καλλίτερη εμφάνιση.
Αυτό το τελευταίο θα μπορούσαμε να το προσπεράσουμε, αλλά εκείνο που δε χωνεύεται με τίποτα, και το γράψαμε επανειλημμένα, είναι οι πλάκες που μπήκαν πάνω στις κουπαστές δεξιά και αριστερά.
Επιβάλλεται λοιπόν να μπουν πλάκες κομμένες από εργαστήριο και χτυπημένες, κι όχι με επιφάνεια λεία, όπως αυτές που μπήκαν στις πλακοστρώσεις.
Πιστεύει κανείς, ότι αν αποφάσιζαν οι παλαιότεροι να το πλακοστρώσουν και να σηκώσουν τους πλαϊνούς του τοίχους, θα έβαζαν ποτέ τέτοιες πλάκες χωρίς επεξεργασία, με γωνίες επικίνδυνες και επιφάνειες με λιμνούλες;
Ας ρίξουμε μια ματιά στα παλιά κτίρια με επένδυση την πέτρα για να παραδειγματιστούμε, αλλά και να θαυμάσουμε την υπομονή και το μεράκι των τεχνητών, που δεν είχαν ούτε μηχανές να κόβουν πέτρες, ούτε και τα σημερινά εργαλεία.
Ακόμα και ο ηλεκτροφωτισμός, έπρεπε να είναι πιο προσεγμένος. Θα μπορούσαν τα φώτα να είναι πιο εντοιχισμένα στο πάνω μέρος των τοίχων, και ορθογώνια, ώστε να μη δίνουν στόχο για κλωτσιές από κάποιους ανεγκέφαλους, και τα καλώδια να βρούμε ένα τρόπο να μη φαίνονται.
Το Καντιρίμι, είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης, και το πιο πολυσύχναστο μέρος για Έλληνες και ξένους, και αξίζει καλλίτερη αντιμετώπιση και προσέγγιση.

03.12.2017. 02:48

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map