η ΦΩΝΗ της ΣΥΜΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΙ;

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΤΙ;
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, που ξαναζούμε το ίδιο έργο, όχι βέβαια με την τωρινή ένταση.
Κι αυτό μάλλον θα ξαναγίνει, επειδή, πέρα από αφορισμούς και εν θερμώ κουβέντες και καταλογισμό ευθυνών, χρειάζεται να καθίσουμε κάτω, και να συζητήσουμε νηφάλια το θέμα, γιατί είναι θαύμα το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.
Πολλά ακούγονται, πολλά λέγονται, αλλά πρέπει να πιάσουμε το θέμα από την αρχή, και κυρίως, να διερευνήσουμε, γιατί – ενώ υπήρχαν παρόμοιες θεομηνίες παλαιότερα - δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε κάποιες αιτίες, που βρίσκονται μέσα στις πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό που συνέβη.
Να αρχίσουμε από το «Καντηρίμι» (γεφυράκι), που όταν κατασκευάστηκε, οι καμάρες του σε ύψος ήταν σχεδόν οι διπλάσιες σε άνοιγμα, άρα δεχόντουσαν περισσότερο όγκο νερού. Το ανέβασμα της στάθμης του οδοστρώματος, μαζί με την πλακόστρωση, μείωσε αισθητά τις εξόδους προς στη θάλασσα.
Τα φράγματα που έχουν γίνει από πολύ παλιά στους χειμάρρους, αποσκοπούσαν στο να μειώνουν την ορμή του νερού, και να συγκρατούν κατά μεγάλο μέρος τον όγκο των αδρανών υλικών που κατέβαιναν.
Όμως με τον καιρό, τα φράγματα από την εσωτερική πλευρά με τις συνεχείς βροχοπτώσεις και διελεύσεις των χειμάρρων, έπαψαν πια να έχουν την αποτελεσματικότητά τους, γιατί έχουν ως επί το πλείστον μπαζωθεί.
Επιβάλλεται λοιπόν πριν την έναρξη του χειμώνα να καθαρίζουμε και να ξεμπαζώνουμε τα φράγματα για να είναι λειτουργικά.
Αν δε γίνεται αυτό, τα φράγματα λειτουργούν με ανάποδο τρόπο, δηλαδή γίνονται καταστροφικά, μια και παίρνουν την εικόνα και τη χρήση του καταρράκτη, με το νερό να πέφτει από μεγάλο ύψος πολλαπλασιάζοντας τη δύναμη και την ορμή του.
Αν χρειάζεται σε κάποιους επιλεγμένους κρίσιμους χείμαρρους, που αποτελούν και την κύρια αιτία δημιουργίας τέτοιων φαινομένων, να αυξήσουμε το ύψος τους να το κάνουμε. Αυτό το θέμα, το ξέρουν καλλίτερα οι τεχνικές υπηρεσίες.
Η εγκατάλειψη των καλλιεργειών εδώ και πάνω από 50 χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα να πέφτουν οι τοίχοι που συγκρατούσαν το χώμα, και το νερό πλέον, να μη βρίσκει αντίσταση στην κάθοδό του προς τη θάλασσα.
Πάνω σε αυτό να προσθέσουμε, ότι τα χόρτα και όλα όσα έσπερναν παλαιότερα έπαιζαν το δικό τους ρόλο στη συγκράτηση του χώματος.
Η εναπόθεση αδρανών υλικών σε ρέματα, και η κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων για ζώα μέσα στις κοίτες των χειμάρρων, παίζουν και αυτά το ρόλο τους για τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα.
Ένα άλλο που παρατηρήσαμε στην αρχή της θεομηνίας, ήταν ότι κάποιοι κάδοι και ορισμένα επιπλέοντα αντικείμενα, τα οποία με το νερό οδηγήθηκαν στις καμάρες στο γεφυράκι, σφηνώθηκαν στις εισόδους, και το νερό δεν είχε διέξοδο, συν τα μπάζα που έφερνε, και αναγκάστηκε να ξεθυμάνει δεξιά αριστερά, παρασέρνοντας ότι έβρισκε στο πέρασμά του, και ανεβάζοντας τη στάθμη, που μπήκε στα μαγαζιά και στα σπίτια.
Απαριθμήσαμε πιστεύω, τις κυριότερες αιτίες του προβλήματος.
Σίγουρα υπάρχουν και άλλες, αλλά σε γενικές γραμμές, σε αυτά πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας.
Κανένας δεν είναι ειδικός για να προτείνει λύσεις, (ακούμε διάφορες) αν δεν έχει τις γνώσεις.
Εναπόκειται λοιπόν στις τεχνικές υπηρεσίες, να το μελετήσουν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να προτείνουν λύσεις.
Καλά είναι τα λόγια παρηγοριάς που ακούμε για τα δεινά που έχουμε υποστεί, αλλά θέλουμε αποφάσεις, και αποφάσεις άμεσες που να λύσουν το πρόβλημα.
Διαφορετικά, θα είμαστε πάλι άξιοι να υποστούμε ακόμα μια τέτοια περιπέτεια, γιατί δεν καθίσαμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία σ’ αυτό το φλέγον θέμα.
Τότε οι ευθύνες φοβούμαστε θα είναι πολύ βαριές.
Κρητικός Σαράντης

15.11.2017. 04:11

ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ...

ΩΡΑΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΛΑ...

Ωραία η πρωτοβουλία από τη μεριά του Δήμου Σύμης, αλλά η έλλειψη γνώσης και η επιλογή των θεμάτων και των φωτογραφιών, πληγώνει και τραυματίζει την όλη εικόνα.
Ο Δήμος τοποθέτησε κάποια πανό έξω στο Ρολόι στο Μουράγιο, με φωτογραφίες από τοπία, αξιοθέατα και σημεία αναφοράς του νησιού.
Όλα καλά και Άγια, αλλά παιδιά, κάθε φορά που γίνονται τα ίδια λάθη, θα σας ξεμπροστιάζουμε συνέχεια μέχρι να τα εμπεδώσετε.
Οι φωτογραφίες ωραίες, αλλά υπήρχαν και άλλες με καλλίτερη οπτική του θέματος.
Ας πάρουμε τη φωτογραφία με το πατητήρι. Υπήρχαν πολύ καλλίτερες, ενώ ο υπότιτλος που διευκρινίζει το περιεχόμενο κολοβός.
«Πατητήρι κρασιού» λεει. Τι εποχής, άγνωστο. Φαίνεται δε γνωρίζουμε το θέμα, αλλά δε ρωτάμε.
Φωτογραφία με το Ποντικόκαστρο από ψηλά, φαίνεται μόνο το περίγραμμα, κι όχι αυτό που είναι το σπουδαιότερο και πιο επιβλητικό, η τοιχοποιία του που είναι με τεράστιους λαξευμένους ογκόλιθους. Ειδικά αυτή τη φωτογραφία τη βγάζεις με άνθρωπο μέσα στο κάδρο, για να δείξεις το μέγεθος.
Στη φωτογραφία με το Κάστρο, δεν έχει τίποτε από τα οικόσημα που βρίσκονται πάνω από την κεντρική είσοδο, και εντοιχισμένα πάνω στο ναό της Παναγιάς του Κάστρου.
Γράφει, παραλία «Άγιος Γεώργιος». Αν δεν πεις ο Δυσάλωνας, και αν δεν το γράψεις «Αϊ Γιώργης ο Δυσάλωνας» όπως το προφέρουμε, παγιώνεις στους νεότερους και στους επισκέπτες την ονομασία αυτή. Ή μήπως το γράφουμε για να ακουγόμαστε όπως το λένε σε άλλα μέρη;
Γράφει η φωτογραφία «Γυαλός». Το Γυαλί, σίγουρα γράφεται με (υ), αλλά η ονομασία, δεν έχει σχέση με το γυαλί. Παράγεται από το Αιγιαλός, άρα γράφεται με ι. Γιαλός.
Η λεζάντα που συνοδεύει τη φωτογραφία γράφει «Νίμος».
Επανειλημμένα έχουμε γράψει πως γράφεται με (υ) Νύμος. Τίποτε.
Και να μου πείτε πως είναι η πρώτη φορά που γράφουμε και επισημαίνουμε αυτά τα πράγματα; Όχι. Πολλές φορές με άρθρα μας και με συζητήσεις τα έχουμε αναφέρει και υπογραμμίσει αυτά. Αλλά κάποιοι θέλουν να φαίνονται καθαρευουσιάνοι και Αθηναϊζοντες, και μπερδεύουν τα πράγματα και τον κόσμο.
Το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους χάρτες του νησιού που κυκλοφορούν, που τους έχουν κάνει ξένοι. Πολλά λάθη στις ονομασίες και στις περιοχές.
Πάντα είναι κανόνας, γράφουμε και λέμε τις ονομασίες των περιοχών όπως τις παραλάβαμε από παλιά και δεν αλλάζουμε ούτε γράμμα, ούτε την ορθογραφία.
Επιτέλους. Αν δεν γνωρίζετε, μπορείτε να ρωτήσετε. Αυτό δείχνει προχειρότητα και δουλειά στο πόδι.

16.07.2017. 12:37

ΣΥΝΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;

ΣΥΝΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;
Πολλές φορές έχουμε θίξει το ίδιο θέμα, αλλά δοθείσης ευκαιρίας, πρέπει να στηλιτεύουμε τέτοια δημοσιεύματα και φήμες, γιατί επιτέλους πρέπει να μάθουμε να περιφρουρούμε τη μόνη βαριά βιομηχανία μας, (τουρισμό) που δεν μας έχει αφήσει να γίνουμε έρμαιο των σημερινών δύσκολων οικονομικών συγκυριών.
Παλαιότερα κάποιοι αλλά και σήμερα, υιοθετούν ανεξακρίβωτες πληροφορίες, δημοσιεύματα και φήμες από ορισμένες ηλεκτρονικές σελίδες, που μεγεθύνουν και παρουσιάζουν με τα μελανότερα χρώματα επικείμενα επεισόδια και εντάσεις με τη Τουρκία, δημιουργώντας σύγχυση και πανικό στον κόσμο.
Μερικοί μάλιστα ανίδεοι και ανεύθυνοι, μη γνωρίζοντας τη δύναμη της πληροφόρησης, και πως τρέχουν τα νέα μέσα στο διαδίκτυο, υιοθετούν και αναπαράγουν τις φήμες, οι οποίες ως συνήθως πάντα ξεκινούν από το τέλος του Ιανουαρίου, για να σβήσουν πριν τον Απρίλιο, όταν και ξεκινά ο τουρισμός απέναντι.
Φυσικά, κανένας από αυτούς που έσπειραν όλες αυτές τις ανεξακρίβωτες ειδήσεις, δε βγαίνει να ζητήσει συγνώμη για τα δημοσιεύματα, ούτε να ομολογήσει ότι έγιναν λάθος εκτιμήσεις εκ των υστέρων, όταν τα γεγονότα τους διαψεύδουν.
Όμως η ζημιά έχει γίνει, και τις περισσότερες φορές, συμβάλουμε και εμείς εν αγνοία μας, όταν αναπαράγουμε αυτές τις δήθεν πληροφορίες.
Πάλι πρόσφατα ακούσαμε για παραβιάσεις τουρκικών αεροπλάνων, λες και είναι η πρώτη φορά, και μάλιστα βγήκαμε να παραπονεθούμε δημόσια γιατί ο τουρισμός θα μειωθεί από τέτοια γεγονότα.
Σε ποιους τα λέμε για να τα ακούσουν και να συνετίσουν τους Τούρκους; Στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη;
Αν τα λέμε στην Ελλάδα, οι πιλότοι μας κάνουν κατά τον καλλίτερο τρόπο την αποστολή τους σε τέτοια περιστατικά. Αν απευθυνόμαστε στην Ευρώπη, κακό του κεφαλιού μας κάνουμε. Δημιουργούμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε.
Είναι σαν τους λέμε με τέτοιες ειδήσεις, μην έρχεστε στα νησιά, γιατί δεν είναι ασφαλή.
Δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει σύνεση να καταλάβουμε επιτέλους πως πρέπει να λειτουργούμε;
Όλοι ξέρουν να μιλήσουν, απλά πρέπει να σκεπτόμαστε, ειδικά για τον τουρισμό τι λέμε, πως το λέμε, και σε ποιούς το λέμε.
Δεν έχουμε μάθει τόσο καιρό από τα λάθη μας, και εξακολουθούμε να αυτοτραυματιζόμαστε;

14.02.2017. 11:44

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

ΦΩΝΑΧΤΑ
Ο Αι Μιλιανός, είναι ένα από τα ωραιότερα θέρετρα και τοπία της Σύμης, και πάντα είναι μοναδική εμπειρία, για όσους τον έχουν σαν προορισμό τους.
Ακόμα, και οι ξένοι τουρίστες που φτάνουν με καΐκια, με κότερα και θαλαμηγούς, τους μαγεύει το τοπίο του Αι Μιλιανού.
Τελευταία όμως, κάτι άρχισε να αλλάζει στο μικρό νησάκι, και οι τουρίστες το αποφεύγουν, όπως και τα καΐκια του ημερήσιου τουρισμού.
Γίναμε δέκτες παραπόνων από αυτούς που επιστατούν στο εξωκλήσι, με την παράκληση να γνωστοποιήσουμε στους αρμόδιους που έχουν λόγο, την αιτία του προβλήματος, και να πράξουν τα δέοντα, ώστε να επανέλθει η κατάσταση στην πρότερη θέση.
Όπως λοιπόν μας ενημέρωσαν, εκατομμύρια σφήκες και κυρίως σφιδόνια, έχουν κάνει τόπο διαμονής τους το νησάκι, λόγω της στάθμευσης στην εκεί προβλήτα, των κύρτων και των δολωμάτων κάποιων ψαράδων.
Οι επιστατούντες στο εξωκλήσι είναι πολύ απογοητευμένοι, γιατί από αυτούς που θα ανάψουν ένα κερί, ή θα μείνουν κάποιο βράδυ, περιμένουν τα έσοδα, για να μπορούν να συντηρούν τον Αϊ Μιλιανό, που λόγω της γειτνίασης του με τη θάλασσα, επιβάλλεται να γίνονται κάθε χρόνο επισκευές, μπαλώματα και κυρίως ασπρίσματα και βαψίματα.
Μάλιστα αυτό το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένος να γίνει κάποιος γάμος εκεί, με τους μέλλοντες νεόνυμφους να είναι ξένοι, και οι άνθρωποι του Αι Μιλιανού, βρίσκονται σε απόγνωση, πως θα χειριστούν το θέμα.
Κάνουν λοιπόν έκκληση στους ψαράδες, να μην αφήνουν τους κύρτους των εκεί, και ζητούν από τη λιμενική αρχή, να επιληφθεί του θέματος.
Νομίζουμε, ότι κάθε λογικός άνθρωπος που θέλει να βλέπει το γοητευτικό αυτό τοπίο, και να απολαμβάνει την ηρεμία αυτού του ευλογημένου τόπου, δε χρειάζεται να δει τη λιμενική αρχή να επεμβαίνει για να επιβάλλει τη τάξη, επειδή καταλαβαίνει πως είναι αυτονόητο να επανέλθει η ηρεμία στο νησάκι, χωρίς υπενθυμίσεις και επιπλήξεις από κάποια αρχή, αλλά από τις ενέργειες των ίδιων των ενδιαφερομένων (ψαράδων).

09.09.2016. 12:23

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ
Έχουμε ακούσει άπειρες φορές, για την αναμόρφωση της πλατείας του Κάμπου στο Γιαλό, και από τότε έχει περάσει τουλάχιστον μια 25αετία, και εξακολουθεί να βρίσκεται όπως ακριβώς ήταν.
Είναι γεγονός, πως σε όλους αρέσουν τα μεγάλα έργα, ιδίως όταν παίρνουν σάρκα και οστά, γιατί αναβαθμίζουν το χώρο την περιοχή και το νησί, αλλά όταν οι εξαγγελίες γίνονται κάθε τόσο και λιγάκι και σε προεκλογικές περιόδους, στο τέλος καταντάει όχι ξαναζεσταμένο ψωμί, αλλά παξιμάδι που δε «σφογγώνει» (δε τραβά το νερό).
Πέραν αυτού νομίζουμε, ότι θα μπορούσαμε να επέμβουμε και να κάνουμε κάποια πιο πρακτικά πράγματα, με χρήματα τα οποία τα ξοδέψαμε για τον ίδιο λόγο. Για να γίνω πιο σαφής.
Το κάτω μέρος της πλατείας, η οποία είναι πλακοστρωμένη με πέτρες Συμιακές ακατέργαστες όπως βγήκαν από το νταμάρι, θα μπορούσε να πλακοστρωθεί, με χρήματα που δώσαμε για πλακοστρώσεις για άλλες περιοχές, που δεν ήταν τόσο απαραίτητο να γίνουν.
Γιατί δε νοείται να γίνονται εκεί εκδηλώσεις, και στις πλάκες να μπρομυττού (να σκοντάφτουν) πολλοί, γιατί οι πλάκες έχουν το κακό τους το χάλι, και οι καρέκλες οι πλαστικές που τοποθετούνται για τους θεατές, πρέπει να βρεις το κατάλληλο μέρος που στέκονται για να την σταθεροποιήσεις.
Μετά είναι και τα δέντρα. Οι μουριές. Που τις βάλαμε για να μας κρύβουν τη θέα και να μας εμποδίζουν να απολαύσουμε τις εκδηλώσεις, και τα τοπία που ανοίγονται μπροστά μας.
Αν πλακοστρωνόταν η πλατεία, πολλά πράγματα θα άλλαζαν όψη, και κυρίως αν η πλακόστρωση γινόταν σωστά, με διακοσμητικά τετράγωνα ή ορθογώνια πλαίσια, κάτι που θα της έδινε ξεχωριστό τόνο και χρώμα.
Κι όπως είπαμε. Τα χρήματα που δώσαμε για πλακοστρώσεις που δεν ήταν απαραίτητες και αναγκαίες, ήταν αρκετά για να αναμορφώσουμε την πλατεία, που είναι στο πιο κεντρικό μέρος της πόλης, και θέλουμε να τη χρησιμοποιούμε μαζεύοντας εκεί όχι μόνο τους Συμιακούς, αλλά και όσους έρχονται σαν καλλιτέχνες ή σαν επισκέπτες να παραστούν στις εκδηλώσεις.

28.07.2016. 13:16

Symi Photos Patitiria Books about Symi Symi Map